Geschiedenis

Herkomst
Dit ras, ook wel Bobtail genaamd, is afkomstig uit het zuidwesten van Engeland. Vermoedelijk is het ontstaan uit kruisingen met de Russische Owcharki en de Poolse Owczarek Nizinny. De Old English Sheepdog is voor uitsterven behoed omdat hij ontdekt werd als showhond.

Algemeen voorkomen
Een vierkant gebouwde hond die stevig en gespierd is. Door de overvloedige beharing is dat een beetje moeilijk te zien. Hij is iets overbouwd, d.w.z. de achterhand is iets hoger dan de schoften.  De staart werd gecoupeerd, maar vanaf  september 2001 is dat, gelukkig, bij wet verboden. 

Schofthoogte
reuen 61 cm en hoger; teven 56 cm en hoger 

Gewicht
30 kg of meer 

Vacht
De ondervacht is waterdicht; de vacht is ruig en hard zonder te krullen. De kleur mag elke tint blauw, grauw of grijs met wit zijn.

Gebruik
Aanvankelijk als veedrijver. Op den duur verdrongen door meer efficiĆ«nte rassen als de Bearded Collie en de Border Collie. Tegenwoordig gezinshond. 

Bijzonderheden
Minstens drie maal per week de ondervacht doorkammen om vervilting te voorkomen. Eenmaal per week borstelen. In de ruitijd is een halve vuilniszak haar na een borstelbeurt niet ongewoon.

Aard 
Luistert goed, niet bijzonder waaks, intelligent, gelijkmatig en betrouwbaar. Onstuimig en speels: de Bobtail heeft van jongs af aan consequente leiding nodig: dan is hij een ideale gezinshond. Hij beschikt over een groot aanpassingsvermogen en is dol op zijn gezin.

Gezondheid
Fokdieren van leden van de rasvereniging worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen.

Rasvereniging  Old English Sheepdog Club Nederland
Contactpersoon: R.C.M. GuƩrand-Verhoeven
Email: oescn@oldenglishsheepdog.nl
Website: https://www.oldenglishsheepdog.nl